TSE HİZMET YETERLİLİK BELGESİ
Tüketicilere belirli konularda hizmet sunan işletmelere, faaliyet alanı kapsamında sürdürdüğü çalışmalar TSE’nin standartlarına uygun olduğu takdirde TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi verilmektedir. Bu belge için gerekli kriterleri sağlayan ve belgelendirme sürecini başarıyla tamamlayan kuruluşlar “TSE-HYB” markasını kullanabilmektedir.
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi‘ni Hangi İşletmeler Alabilir?
TSE, bu belgeyi verdiği kuruluşları dört ana başlık altında toplamıştır. Bu kuruluşları şöyle sıralayabiliriz:
• Otomobil servisleri; beyaz eşya servisleri, elektronik eşya servisleri vs. Bu kuruluşlar, 4077 sayılı tüketicinin ve rekabetin korunması konusunda çıkarılan kanuna göre garantili ürün imalatı veya satışı yapan kuruluşlar sınıfına girmektedir.
• Restoran, fırın, lokanta, fotoğraf stüdyoları vs. Bu kuruluşlar, faaliyet gösterdiği sektörde hizmet kalitesini müşterilerine ispat etmek isteyen işletmeler olarak değerlendirilebilir.
• İlaçlama, temizlik, çamaşır yıkama, yemek, güvenlik vb gibi kamu ve özel sektör ihaleleri ile hizmet vermek isteyen kuruluşlar.
• LPG veya CNG dönüşüm ve ikmal istasyonları gibi güvenlik riskinin yüksek olduğu kuruluşlar da TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi alarak verdiği hizmetlerin kalitesini ispat edebilmektedir.
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi‘nin Sağladığı Faydalar
Bu belgeyi alan kuruluşlar, doğrudan veya dolaylı olarak birçok avantaja sahip olmaktadır. Belge sayesinde elde edilen başlıca faydalar şunlardır:
• TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi sayesinde her şeyden verilen hizmetin kalitesi artırılmış olur.
• Belge sahibi kuruluşların işyerlerinde yer alan tüç teçhizatlar sigorta kapsamına alınır.
• TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi ile kamu ve özel sektör ihalelerine girmek kolaylaşır. Birçok ihalede bu belgeye sahip olmanın bir zorunluluk olduğunu belirtmekte fayda var.
• Müşteri memnuniyeti ve sayısı; müşteri ve diğer paydaşların belge sahibi işletmeye duyduğu güven artar.
• TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi sahibi olan kuruluşların müşterilerinden servis hizmeti için aldığı ürünler (elektronik cihaz, beyaz eşya vs) sigorta kapsamına alınır.
• Bu belge ile kuruluşları müşteri hakları koruyabilir; daha iyi bir fiyat politikası izleyebilir.
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Bu belgenin kapsamı alanına giren bir konuda faaliyet gösteren ve belge sahibi olmak isteyen kuruluşlar, belgelendirme sürecini TSE’nin sitesindeki başvuru formunu doldurarak başlatabilirler. Kuruluşlar, TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi Başvuru Formu’nu bulundukları şehirlerdeki TSE temsilciliklerine veya bölge müdürlüklerine iletebilirler. Yine aynı şekilde, TSE’nin kendi sitesindeki online başvuru bölümünü kullanarak da başvurularını gerçekleştirebilirler.
Belge başvurusu yaparken başvuru formunun yanında hazırlanması gereken diğer dokümanlar ise şunlardır:
• Yetkili Servis Sözleşmesi: Üretici veya satıcı pozisyonunda olan kuruluşların satış sonrasında verdiği hizmetlerin kapsamını düzenleyen sözleşmedir.
• Taahhütname: İthalatçı firmalar, ithal ettiği her marka için bir taahhütname beyan etmek zorundadır.
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi başvurusu için gerekli olan bütün dokümanlar, TSE’nin sitesinde mevcuttur. Belge başvurusu yapacak kuruluşların, bu süreci daha hızlı ve kolay atlatabilmek ve para / zaman maliyetlerini düşürmek için bir danışmanlık firması ile beraber hareket etmesi tavsiye edilmektedir. Danışmanlık firmaları, başvuru yapacak kuruluşların belgelendirme süreçlerini en profesyonel şekilde planlayabilmektedir.
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi Hangi Türk Standartlarını Kapsamaktadır?
TSE, Hizmet Yeterlilik Belgesi’ni belirli standartlara uygunluk sağlandığı takdirde vermektedir. Bu standartların neler olduğu TSE’nin ilgili internet sayfasında mevcuttur. Sayısı 400 civarında olan bu standartların içerisinde birbirinden farklı çok sayıda işletme türüne göre düzenlenmiş kurallar bulunmaktadır.
Hizmet Yeri Belgelendirme Kriterleri
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi verilmeden önce, başvuru sahibi kuruluşun hizmetlerini sürdürdüğü iş yeri ortamı belirli kriterlere göre denetlenmektedir. Bu kriterler, denetleme yapılacak ortama özel olarak oluşturulmaktadır. Örneğin, araç yıkama yerleri, tuvalet ve banyolar için temizlik elemanları, kahve kavurma makinaları, evlerde kullanılan katlanabilir metal eşyalar vb gibi çok spesifik alanlar için belgelendirme kriterleri bulunmaktadır. Bu kriterlerin sayısı 100’ün üzerinde olup belge başvurusu yapacak kuruluşlar, TSE’nin internet sitesi üzerinden detaylara ulaşabilir.
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi Geçerlilik Süresi
Belgenin geçerlilik süresi 1 yıldır. Bu süre sonunda, kuruluşların belgelerini yenilemek için yeniden işlem yapması gerekmektedir. Belge, ilk defa verilirken denetim yapılırken, ikinci yılda ara kontroller yapılarak yenilenir. Kuruluşların, belge geçerlilik süresi bitmeden en az 2 – 3 hafta kala gerekli müracaatı yapması gerekmektedir.