Skip to content

ULUSLAR ARASI BELGELER

 

GOST-R BELGESİ

Rusya’da GOST, ithalat ve ihracatta istenen belge türlerinden biridir. Rusya ve Avrasya Birliği üye ülkelerinden herhangi birinde ithalat veya ihracat gerçekleştirilirken, GOST belgesine dâhil edilen tüm ürünlerde bir takım kurallara uyulması şart koşulmuştur. GOST belgesi sahibi olmayan ürünlerin ülke gümrüklerinden girişi 2001 yılından itibaren yasaklanmıştır. Tüketicinin korunmasını amaçlayan sertifika, toptan ve perakende ürünlerde geçerlidir. “R” harfi Rusya’yı ifade ederken “GOST” kelimesinin sonuna getirilen diğer harfler ise üye olan diğer ülkeleri temsil etmektedir.

HEMEN BAŞVUR

Rusya’ya ihraç edilecek ürünler için bir defaya mahsus alınan veya 1-3 yıllık şeklinde alınan GOST-R belgesi, gümrükleme işlemlerinde ürünleri serbest şekilde geçirmeyi sağlamaktadır.

ÜRÜNLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Rusya Federasyonu’na ürünler gönderilmeden önce ilgili standartlara uygunluğu değerlendirilip belgelendirme süreci gerçekleştirilir.

GOST BELGESİ TÜRLERİ

1 yıllık seri üretim belgesi

3 yıllık seri üretim belgesi

Bu belge, Rusya iç pazarlarında ve sevkiyatın gümrükleme işlemlerinde kolaylık sağlayan bir belgedir.

Gost Belgesi iki farklı şekilde verilmektedir. Bunlar;

Zorunlu Uygunluk Sertifikası: üretimle ilgili olup zorunlu onaya tabiidir.

Gönüllü Uygunluk Sertifikası – üretimle ilgili olup gönüllü onaya tabiidir.

GOST-R BELGESİNİN FAYDALARI VE AVANTAJLARI

Dünya piyasasında büyük güce sahip olabilmek ve ürünlerinizi Rusya ve çevresi pazarlarında serbest dolaşım ile pazarlayabilmek için Gost belgesi sahibi olmanız gerekmektedir. Birçok yönden avantajı bulunan sertifika, daha geniş müşteri portföyüne sahip olabilmek için almanız gereken önemli bir belgedir. Türkiye’de üretim yapan ve bahsi geçen ülkelerde pazarlamak isteyenlerin son zamanlarda sıklıkla başvurdukları belge, ülkeler arasındaki ekonomik anlaşmalarla birlikte daha bir ciddiyet kazandı ve herhangi bir şekilde sertifika sahibi olmayan üreticilerin ürünlerinin pazarlara girişine izin verilmemektedir. Bir tür pasaport niteliği taşıyan Gost-R sertifikası sayesinde dilediğiniz gibi üretimlerinizi pazarlayabilir, istediğiniz ülkede tanıtımını yapabilirsiniz.

BELGE İÇİN ARAYIN

 

Türkiye’deki üreticilerin son yıllarda sıklıkla üzerinde durdukları ve sahip olmak için başvurdukları Gost-R belgesi, Rusya devleti tarafından akredite edilen kuruluşlar tarafından verilmektedir. Bu konuda yetkili olan şirketimiz ile iletişime geçerek ürünlerinizin analizi, değerlendirmesi ve belgelendirilmesi konusunda destek talebinde bulunabilirsiniz. Detaylı bilgilere sitemizin ilgili bölümünden ulaşabilir, daha fazla bilgi için çağrı merkezi numaramızdan kuruluşumuz ile iletişime geçebilirsiniz.

 

 

UKRSEPRO

UkrSEPRO bir Ukrayna kalite sistemi onayıdır.   Ukrayna’da ticaret yapmak isteyen yabancı şirketler de Ukrayna şirketleri de UkrSePRO’ya sahip olmalıdır.

İki tür UkrSEPRO Sertifikası mevcuttur: gönüllü ve zorunlu. Belli bir ürünle ilgili olarak uygunluk sertifikasının zorunlu veya opsiyonel olmasını düzenleyen bir karar mevcuttur. Bu karar temelinde ürünün onaya tabi olması halinde bu onay zorunlu olarak alınmalıdır. Uygunluk sertifikasının tanzimine, ürün üzerinde akredite laboratuarlar tarafından gerçekleştirilecek bir testin raporu temel teşkil etmektedir.

 

HEMEN BAŞVUR

 

Ürünün Ukrayna’da zorunlu onaya tabi olmaması durumunda (gönüllü olarak, rekabet gücünü artırmak amacıyla) gönüllü bir sertifika düzenlenebilir. Uygunluk sertifikasının bir diğer özelliği de bunların tanzimi için ürün testlerinin gerçekleştirilmesinin her zaman gerekli olmamasıdır. Bu durum ürün onayı planlarıyla düzenlenmektedir.

Temel olarak neredeyse bütün tüketim malları zorunlu onaya tabidir. Buna her tür bakkaliye, çocuk ürünü, parfüm ve kozmetik, sofra takımı ve zücaciye, ambalaj malzemesi, ev cihazları ve sınai ekipmanlar vb. dahildir.

UkrSEPRO sertifikaları tek bir teslimat veya 1, 2 ya da 5 yıl için alınabilir.

 

 

EAC BELGELENDİRME

Rusya Federasyonu’ndaki ürünleri/üreticileri ile tüketiciler arasındaki ilişkileri düzenleyen prosedürleri inceleyen EAC (Eurasian Economic Union) , belirlenen prosedürlere uygun olan ürünleri gümrükleme işlemlerinde geçişlerine kolaylık sağlayan bir belgedir. Rusya pazarlarına ürün ihracatı gerçekleştiren şirketlerin, üretimlerini belirlenen prosedürler çerçevesinde yapmaları zorunludur.

HEMEN BAŞVUR

1992 yılında, Rusya Federasyonu hükümeti “tüketici haklarının korunması” amacıyla bir yasa çıkarttı ve bazı ürünlerin ülke pazarlarına girebilmesi için bazı standartlara uygun şekilde üretilmesini şart koştu. Halkın sağlığını ve pidemiyolojik güvenliğine ilişkin”, “Kalite ve kalite standartları” başlıkları altında sürekli yenilenen bir prosedür gerçekleştirdi. 27.12.2002 tarihli “Teknik Düzenleme” Federal Yasası kabul edilerek belge sahibi olmayan şirketlerin ürününe kesin bir yasaklama getirildi.

EAC BELGESİ HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİDİR?

EAC Sertifikası malların Rusya, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan veya Kazakistan’dan herhangi birine ihracında kullanılabilir. Sertifika ayrıca her bir ülkenin topraklarında da geçerlidir.

Tipik olarak Gümrük Birliği sertifikası, parti bazlı veya seri üretim için düzenlenebilmektedir. EAC Sertifikası parti bazlı, 1, 3 ve 5 yıllık süre için düzenlenmektedir. Gümrük Birliği uygunluk sertifikası Rusya, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan ve Kazakistan’ın pazarlarına aynı anda girebilmenin en kolay yoludur.

EAC (GÜMRÜK BİRLİĞİ ONAYI)

Gümrük Birliği Uygunluk Sertifikası (EAC Sertifikası) üretimlerin kalitesinin Gümrük Birliği bölgesi dahilindeki onaylanmış yönetmeliklere uygunluğunu teyit eden resmi bir belgedir.

EAC Sertifikası malların Rusya, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan veya Kazakistan’dan herhangi birine ihracında kullanılabilir ve yukarıda belirtilen tüm ülkelerde geçerlidir.

Tipik olarak Gümrük Birliği sertifikası, parti bazlı veya seri üretim için düzenlenebilmektedir. Sertifikanın bir yıldan uzun süre için düzenlenmesi durumunda yılda birden az olmamak üzere denetimler şartı aranabilir. EAC Sertifikası en çok 5 yıllık olabilmektedir. Gümrük Birliği uygunluk sertifikası Rusya, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan ve Kazakistan’ın pazarlarına aynı anda girebilmenin en kolay yoludur.

EAC DEKLARASYONU

Gümrük Birliği Uygunluk Deklarasyonu, EAC Sertifikasıyla aynı yasal etkiye sahiptir. Deklarasyonun alıcısı sadece bir EAC sınırları içerisinde tüzel kişisi olabilmektedir. Deklarasyonda adı geçen alıcı şirketler EAC dahilinde ürünlerin kalitesinden sorumlu olmalıdır ve ürünün kalitesiyle ilgili talepleri, şikayetleri ve başvuruları kabul etmek mecburiyetindedirler.

EAC teknik yönetmeliklerine göre bir uygunluk beyanında Gümrük Birliği bölgesinde tescilli örgütün ürünün piyasaya sürülmesinden sonra ürünün sorumluluğunu alacağı belirtilmektedir. Gümrük Birliği dahilinde tanzim edilmiş her bir uygunluk beyanı onay kurumu dahilinde tescil edilmelidir. EAC Beyanı en çok 5 yıllık bir süre için tanzim edilmektedir.

SGR (HİJYEN) BELGESİ

SGR, bebek ürünleri ve birçok yapı malzemeleri için zorunlu hale getirilen bir sertifikadır.

Belgelenecek ürünlerin akredite laboratuvarlarında test edilmesi ve gerekli ürün dokümanlarının Rusça’ya çevirilmesi gereklidir (MSDS, ürün kullanım kılavuzu ve etiket örneği).

Belge, pozitif test sonuçlarına istinaden «Hijyen, Epidemiyoloji ve Halk Sağlığı Merkezleri» tarafından verilmektedir. SGR Sertifikaları içerik bazında verildiği için kullanım süresi yoktur. Ürünün içeriği değişmediği sürece belgenin geçerliliği devam edilmektedir.

 

SASO BELGESİ

SUUDİ ARABİSTAN – İHRACAT UYGUNLUK BELGESİ

SASO – Suudi Arabistan Standart, Metroloji ve Kalite Organizasyonu SALEEM adı verilen yeni bir Ürün Güvenliği Düzenlemesini yürürlüğe soktu. SALEEM programı Suudi pazarına giren ürünlerin bireye, topluma ve çevreye zarar vermemesi için ürün güvenliği gereklerini belirlemektedir. Ürünün risk düzeyi Gümrük Tarife numarası ile sistemde belirlenmiştir.

HEMEN BAŞVUR

SASO – SALEEM programı ürünün ve yüklemenin uygunluğunu SABER adı verilen online bir platform üzerinden yürütüyor. İhracatçılarımız, ürünlerinin uygunluğunu SABER platformunda yer alan Teknik Düzenlemelere göre sağlayıp, Uygunluk Sertifikasına “Certificate of Conformity” sahip olmalılar. Bu Uygunluk Sertifikasınıda 2019 Ocak ayı itibariyle SABER sistemine kayıt ettirmeleri gerekmektedir.

Bu mekanizma aşağıda gösterildiği gibi 3 aşamadan oluşmaktadır.

 

SASO BELGESİ – ÜRÜN KAYDI

Ürün ve üretici ile ilgili bilgilerin SABER programına kaydı
HS koduna göre sistem tarafından risk seviyesi sınıflandırması
(HS kodu, kategori)

SASO BELGESİ – DENETİME TABİ OLMAYAN ÜRÜN (DÜŞÜK RİSKLİ)

Belge desteğiyle yeterlik beyanı

SASO BELGESİ – TİP ONAY SERTİFİKASI (ÜRÜN SERTİFİKASI)

Ürün Suudi Arabistan tarafından uygulaması zorunlu bir Teknik Düzenleme kapsamına giriyorsa ve bu düzenlemede bir zorunluluksa 1 yıl geçerliliği olan bir sertifikasyondur. Ürünün teknik dosyası, test raporları, risk analizleri ve muayene raporlarının sunulması bu sertifikasyon için gereklidir.

 

SASO BELGESİ – YÜKLEME SERTİFİKASI

Yükleme Sertifikası her sevkiyat için gereken bir belgedir. Tip Onay Sertifikası, üretici beyanı, fatura, ambalaj listesi vs. başlıca gereken dökümanlardır

SABER PLATFORMUNDA TEKNİK DÜZENLEMELERE ÖNCELİKLİ OLARAK TABİ OLAN BAZI ÜRÜNLER

  • Kaçak alarm sistemi, LPG metal silindir, gaz besleme hortumu, gaz tüpü valfı, mutfak ocakları, LPG’li ısıtıcı
  • 14 yaş altı çocuklar tarafından oyunlarda kullanılmak üzere tasarlanmış ürün
  • AC için 50-1000 V ve DC için 75-1500 V voltaj derecesine sahip elektrikli ve / veya elektronik bileşen içeren elektrikli ve elektronik cihazlar ve aletler
  • Yağlama yağı, fren yağı, otomatik şanzıman yağı, hidrolik yağı
  • Binalarda ve tesislerde genel kullanıma yönelik asansör ve bazı asansör güvenlik bileşenleri
  • Bina ve inşaat mühendisliği işleri için metaller ve alaşımları
    Ör. çelik sac, çelik tel, alüminyum ve inşaat amaçlı alaşımları
  • Yalıtım ve kaplama malzemesi
    Fayanslar, seramikler, mermer, taş, (boya hariç)
  • Hidrolik Bağlantı Elemanları ve ilgili ürün
    Ör. çimento, yapı kireci, alçı taşı, hazır beton ürünleri ve türevleri, çimento tuğlaları, betonun kimyasal katkısı
    (Betonarme, beton prekastın dışında)
  • Tuğlalar, fayanslar, mermer ve taşlar, banyo ürünleri, seramik fayanslar ve seramik tuğlalar
    (Karosiman ve tuğlalar hariç)